Visie

‘Muziek’, dat is duidelijk.
Maar wat is dat ‘Meer’?

 

Jaren heb ik lesgegeven als docent Handvaardigheid. Het leukst om te doen waren de grotere projecten, waarbij je met de hele groep, of klas samen een groot werkstuk maakte. Een heel grote straattekening b.v. of een groot wandkleed, of wandschildering.
Zowel het individu komt tot zijn recht als de hele groep samen. Maar zo’n groot wandkleed zou elk individu apart nooit voor elkaar gekregen hebben, dus het was meer dan de som der delen.

Vanuit de Handvaardigheid ben ik muziekinstrumenten met groepen gaan maken. Ieder individu maakt een eigen instrument, maar samen zijn we een orkest. Samen maken we muziek. Dat is veel meer dan de som der delen!

Nu sta ik voor de koren: we hebben helemaal niks nodig, geen materie, geen instrument, voor sommige koren hoef je niet eens en stemtest af te leggen of zangervaring te hebben. Maar samen maak je iets, waar niet alleen de individuen plezier aan beleven, maar vooral het hele koor samen, en, tijdens optredens, ook het publiek! Dat is heel veel meer dan de som der delen.

Meer, dat betekent dus: niet in je eentje op je zolderkamertje of in de douche muziek maken, maar vooral samen een goede avond beleven, of zelfs een hele week, en dat dan ook delen met publiek. En het meer is ook: muziekinstrumenten maken, gewoon met je handen en eenvoudige gereedschappen en materialen.